Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Rebecca Miller "Asmeniniai Pipos Li gyvenimai", arba Namų šeimininkės fantazijos

Neįdomu. Ši knyga - ne daugiau nei "Svajonių romanas". Na, gal su kokiu pliusiuku.

Supratau, ką Rebecca Miller bandė pasakyti. Tiksliau, net mąstyti nereikėjo - tema nurodyta labai tiesmukai. Neva kiekviena namų šeimininkė po prijuoste slepia savo paslaptis. Nugyvenusi pusę amžiaus, moteriškė dar negyveno SAVO gyvenimo. Nežino, ko nori, nežino, kuo užsiimti. Pažįstamas jausmas, bet skaityti apie tai knygoje neįdomu. 


Čia viskas labai nuspėjama: dora moteris, gera šeimininkė, ištikima savo vyro žmona ir jos ankstesnis gyvenimas, sukurtas pagal geriausius Holivudo filmų standartus. Autorė persistengė kurdama kuo daugiau kontrastų namų šeimininkės gyvenimui: pastorius tėvas, narkomanė motina, lesbietė teta, pabėgimas iš namų, mazochistiškos seksualinės patirties ir narkotikų dešimtmetis... Persistengė norėdama šokiruoti ir pasakyti ką nors prasminga nebesugebėjo. 

Nuobodu kapstytis po svetimas šiukšles: vyro ir žmonos, vaikų ir motinų santykius. Viskas pagal banalias klišes: santuokinė neištikimybė, standartinis vaikų ir tėvų nesusikalbėjimas, motiniškas seilėjimasis, "mano motina per daug mane mylėjo", "mano motina per mažai mane mylėjo", "ji manęs nesupranta", "kada vaikai supras, ką dėl jų paaukojau". 

Kai dvyniai buvo dar visai mažiukai, dažnai sapnuodavau, kad esu patiekiama ant milžiniško padėklo ir vaikai mane suvalgo. Jie taip mėgsta šonkauliukus - atsilaužia manuosius tvirtais riebaluotais pirščiukais ir godžiai šlamščia su kepsnių padažu. O nuostabiausia, kad sapne būdavau sąmoninga ir šypsodavausi. Viskas, apie ką galėdavau galvoti, - kiek daug baltymų gauna vaikai. 

Pora kartų skaitydama net nusikeikiau: bliamba, kaip neįdomu. Ir šokčiojau per pastraipas, kad kuo mažiau kankinčiausi. 

Yra ir filmas, pastatytas pagal šią knygą: 


Bet knyga nepatiko, tai ir filmo nežiūrėsiu. 

 Mano vertinimas: 2/5 

Leidykla: "Tyto Alba"
Leidimo metai: 2009
Originalo metai: 2008
Originalo pavadinimas: "The Private Lives of Pippa Lee"
Puslapių: 249
Knyga: elektroninė
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

  1. Aš ją varčiau varčiau, buvau ir pradėjus skaityt, bet kažkaip pagailo laiko, tai ir numečiau. Turbūt ir gerai...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...