Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

August Strindberg "Raudonasis kambarys", arba Užtrenkė duris prieš nosį

Augustas Strindbergas yra tas, dėl kurio mane graužia sąžinė. Universitete jis buvo teatro istorijos programoje, teko rašyti kursinį darbą apie jo dramaturgiją, bet nieko iš jo taip ir nesugebėjau perskaityti nei studijų metais, nei vėliau. Štai dabar ir įvyko gana keistas mūsų susitikimas: man patiko sklandi, įtaigi, raštinga kalba, bet...

Va, tas 'bet'... Jo kūryba manęs nesužavėjo. Nesujaudino. Manau, kad dar ką nors skaitysiu iš Strindbergo ir vėliau, nors dabar du perskaityti romanai ("Raudonasis kambarys" ir "Hemsio salos žmonės") pažintį pradėjo šaltai.

Dabar apie "Raudonąjį kambarį". Kai jis pasirodė 19 a. pabaigoje, pelnė neįtikėtiną populiarumą. Tai panoraminis romanas apie to laikmečio Stokholmą. Arvidas Falkas, pagrindinis herojus, ieškodamas darbo, keliauja per įvairias institucijas: riksdagą, leidyklas, redakcijas...

Šių įstaigų koridoriai nupiešti labai ryškiai, pašiepiančiai. Labai įtaigiai ir piktdžiugiškai. A. Strindbergas ironizuoja visus iš eilės: aktorius, politikus, leidėjus, rašytojus, pirklius, miestiečius ir t.t. Tiesiog jaučiasi rašytojo skleidžiama pagieža, matyt, jam taip smarkiai buvo įsiėdęs to laikmečio miesčioniškumas ir kitos ydos. Kai kas, ypač A. Strindbergo aprašytas valdininkų darbas, šiek tiek priminė Kafkos "Procesą".

Ryškūs ir veikėjų paveikslai: Falko sutinkami aktoriai, dailininkai, kiti žmonės. Skurdūs, vargani, ieškantys savęs, kaip ir Arvidas Falkas.

R. Č. nuotr.
Falkas staiga neapsakomai ištroško gryno oro; jis atidarė langą į kiemą, bet kiemas buvo gilus, tamsus ir siauras, tokiame jautiesi lyg kapo duobėje, atlošęs galvą, iš jos matai vos keturkampį lopelį dangaus. Ir jam atrodė, kad sėdi savo kapo duobėje, užgožtas degtinės tvaiko bei valgių kvapų, ir kelia šermenis savo jaunystei, savo gražiems siekimams ir savo garbei; bandė uostyti alyvas, kurios stovėjo ant stalo, bet jos skleidė puvėsių dvoką, dar sykį pamėgino rasti už lango kokį daiktą, kuris nekeltų pasišlykštėjimo; bet išvydo tik šviežiai derva nuteptą atmatų dėžę, kuri stovėjo lyg karstas, prigrūsta atliekamų žaislų bei kitokio nereikalingo šlamšto; palaipino savo mintis gaisrinėmis kopėčiomis aukštyn, į mėlyną dangų, tolyn nuo purvo, smarvės ir gėdos, bet ir čia nesutiko angelų, o pačiam viršuje nepamatė nė vieno draugiško veido, tik tuščią žydrą nieką. 
Kaip ir minėjau, kalba, dėstymas, stilius patiko - talentingo rašytojo darbas. Bet aš nesupratau, apie ką ši knyga... Ko ji mane turėtų išmokyti? Mораль басни какова? Žodžiu, neįsileido manęs niekas į tą Raudonąjį kambarį ir nepapasakojo daugiau, nei pati išskaičiau. Galėčiau pasiskaityti, ką ten iškapstė kritikai, bet tai jau bus nebe mano pojūčiai.

Mano įvertinimas: 4-/5 

Leidykla: "Vaga"
Leidimo metai: 1989
Originalo metai: 1879
Puslapių: 274
Knyga iš: senų knygų knygyno
Kainavo: 10 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...