Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Joanne Harris "Gervuogių vynas", arba Skanios raidės

Skani, lengva ir bemaž vienu prisėdimu perskaityta Joanne Harris knyga "Gervuogių vynas".

Romanas šiek tiek susijęs su ankstesniaisiais skaniaisiais romanais: "Šokoladu" bei "Ledinukų bateliais". Bet nebūtina šių romanų skaityti kaip tęsinio. "Gervuogių vyne" tik vieta ta pati - Lankenės kaimas, kartojasi keletas tų pačių veikėjų, prabėgom užsimenama apie pagrindinę "Šokolado" veikėją, bet tiesioginės įvykių sekos nėra, ir "Gervuogių vyną" galima skaityti kaip atskirą romaną.

Siužetas nėra koks ypatingas. Personažų irgi nėra kažkokių labai įdomių ar ypatingų, bet knyga paperka savo skanumu, lengvumu.

Rašytojas, kažkada išgarsėjęs savo viena knyga, bet jau seniai nieko doro neparašęs, kardinaliai pakeičia savo gyvenimą: meta savo dabartinį gyvenimą ir nusiperka apleistą dvarelį Prancūzijos kaime.

R. Č. nuotr.
Patapšnojo vairuotojui per petį:
- Ar dar toli?
Vairuotojas truktelėjo pečiais, parodydamas į priekį, sulėtino automobilį ir per dardesį tarė:
- Čia pat.
Ir tikrai, čia jis ir buvo, iškartu už nedidelės giraitės. Raudoni įkypi santūrios saulės spinduliai apšvietė stogą ir balintas sienas beveik iki gąsdinančio skaistumo. Šiek tiek tolėliau Džei įžiūrėjo vandens spindesį, vaismedžių sodą - fotografijoje jo būta žalio, - o dabar jis jau apsipylęs subtilių spalvų žiedais. Gražu. Per gausiai sumokėjo vairuotojui likusiais prancūziškais pinigais ir išlupo savo lagaminą ant kelio.
Pasakodama apie dabartinį šio rašytojo Džei gyvenimą, rašytoja vis grįžta į praeitį ir pasakoja apie jo vaikystę ir žmones, kurie paliko žymę jo gyvenime. Knyga labai šilta ir jauki, su vynų aprašymais ir trupučiu magijos.

Ir nors tikrai neverta jokių premijų ir apdovanojimų, ją skaityti - vienas malonumas. Pats tas vasarai, atostogoms ar norint atsikvėpti.

 Mano vertinimas: 4+/5 

Leidykla: "Versus Aureus"
Leidimo metai: 2010
Originalo metai: 2000
Originalo pavadinimas: "Blackberry Wine"
Puslapių: 389
Knyga: iš internetinio knygyno
Kainavo: 5 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...