Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Joseph Kessel "Javos rožė", arba Aistrų sprogimas

Gal Jospeho Kesselio romanas "Javos rožė" ir nėra šedevras, tačiau pats rašytojas sudomino, ir bandysiu ieškoti kitų jo kūrinių.

"Javos rožė" - romanas apie egzotiškus kraštus. Apie jauną vakarietį karį ir rytiečių moterį. Romanas net ne apie meilę, o apie aistros protrūkį - tiesiog kažkoks nevaldomų jausmų ir aistrų sprogimas.
Koks nesuprantamas dabar atrodė noras, kurį buvau pareiškęs išvykdamas iš Kobės - kuo greičiau atvykti į Šanchajų. Dabar tariau sau, kad valandos suskaičiuotos, kad, jeigu noriu, jog Floransa priklausytų man, negaliu gaišti nė akimirkos, nes išaušus rytui mūsų laivas išmes inkarą didžiuliame mieste, ir mes atsidursime skruzdėlyne, kur mūsų keliai galbūt niekada nebesusikirs. Jutau, kaip tirpsta akimirkos, kaip nyksta viena po kitos - bergždžiai, bejėgiškai.
Tiek dėl siužeto, tiek dėl stiliaus atrodo, kad visi veikėjai vaikšto peilio ašmenimis. Ir istorija visai neromantiška. Atvirkščiai - vyriška, šiurkšti, tiesmuka, skubota.

Trūko moralo - bet kokio, tiesioginio ar paslėpto. Visa istorija atrodo tarsi išplėšta iš konteksto - iš herojaus gyvenimo. Tiesiog taip buvo, ir viskas. O kaip ji paveikė pagrindinį veikėją, neaišku.

Rašytojas mane sudomino, sudomino jo stilius, mokėjimas pasirinkti egoztiškas temas. Manau, kad atradau rašytoją, kuriuo verta pasidomėti giliau.

Mano įvertinimas: 3+/5 

Leidykla: "Žara"
Leidimo metai: 2005
Originalo metai: 1963
Puslapių: 198
Knyga: iš knygų mugės
Kainavo: 5 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...