Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Ha Jin "Laukimas", arba Meilės keturkampis

Ha Jin - rašytojas, gimęs Kinijoje, emigravęs į JAV ir rašantis apie Kiniją angliškai. Romanas "Laukimas" JAV laimėjo porą premijų, viena iš jų - Nacionalinė. Suprantu kodėl - šiuolaikinė kinų literatūra vakariečiams vis dar yra nepažinta žemė, ir kiekvienas romanas - tikrų tikriausia egzotika. 

Teko skaityti porą tokių romanų, juos vienija egzotiškos, nestandartinės temos, keistos tradicijos bei papročiai ir... savotiškas rašymo stilius. Paprastas, neįmantrus, trumpais, neišplėstiniais sakiniais. Nežinau, kas tai lemia - ar tradicinė kinų rašymo maniera, ar tai, kad rašytojai rašo negimtąja kalba.

Romano "Laukimas" centre - keistas meilės romanas, tikras meilės keturkampis: vyras, žmona, meilužė ir laukimas. Ir pastarasis - laukimas - labai svarbus "personažas" - būtent dėl jo pagrindinis veikėjas Lin Kongas keliolika metų neišsiskiria su žmona ir verčia laukti savo draugę Maną.

Romanas keistas vakariečių akimis - joks vakarietis penkiolikos metų nelauks, kad galėtų būti su savo mylimąja ar mylimuoju. O žmonės praėjusio amžiaus komunistinėje Kinijoje, pasirodo, laukdavo. Labai įdomu skaityti apie 6-7 dešimtmetį Kinijoje - kai partija nulemdavo ne tik darbo ar gyvenamąją vietą, bet ir meilės ir santuokos dalykus.

Pagrindinis veikėjas Lin Kongas susivaržęs, kuklus, šiek tiek egoistiškas ir gal net naivokas. Gal net neteisingas sau ir toms dviems moterims - bet gal greičiau neteisingos tradicijos ir visa sistema. 
Žmonos žodžiai jam padėjo suprasti, kad jam išvykus ji jaučiasi vieniša. Nė nebuvo pagalvojęs, kad ji gali turėti savų minčių ir jausmų. Dar didesnį nerimą kėlė jos tvirtas įsitikinimas, kad jie bus drauge visą likusį gyvenimą. Kokia naivi moteris!
Šis suvokimas jį sukrėtė ir niekais paleido jo pirmą mėginimą prabilti apie skyrybas.
Tekstas teka lėtai, ramiai, yra šiek tiek suvaržytas, turi tarsi kažkokio abejingumo - bet tai normalūs rytietiškų kūrinių bruožai. Nepritrenkiama knyga, bet verta dėmesio - keista meilė su neįprastų papročių ir komunistinės Kinijos prieskoniu.

Įvertinimas: 4/5

Leidykla: "Tyto alba"  
Leidimo metai: 2011
Puslapių: 317
Originalo metai: 2000
Originalo pavadinimas: "Waiting"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...