Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Catherynne M. Valente "Mergaitė, kuri nusileido po Pasakų šalimi ir ten kėlė linksmybes", arba Kova su savo šešėliu



Ir vėl susiduriu su mergaite Rugsėje antroje Catherynnės M. Valente trilogijos dalyje. Šįkart skaitau "Mergaitę, kuri nusileido po Pasakų šalimi ir ten kėlė linksmybes".

Beveik negaliu pasakyti nieko naujo apie šią dalį. Ji tokia, kaip ir pirmoji dalis.

Tik tiek, kad veikėjai jau pažįstami. Nors ne, gal ne visai... Šįkart C. Valente kalba apie šešėlius. Atsiskyrę nuo kūnų, jie keliasi į požemius ir mėgaujasi gyvenimu, siaučia, linksminasi. O Rugsėjei reikia įvesti tvarką Pasakų šalyje.

Vėl, kaip ir pirmoje dalyje, rašytoja kalba nelabai vaikiškai. Po visu tuo vaikišku, spalvingu, chaotišku pasauliu yra daug filosofinių klausimų.

Juk čia ne šiaip šešėliai. Pafilosofuoti galės ir vaikai, ir suaugę. Vaikams artimos bus paprastesnės problemos. Kai mama liepia išplauti indus ar susitvarkyti kambarį, ar paruošti pamokas, juk vaikai pabamba, bet ima ir daro tuos paliepimus. O štai šešėlis gali ir labiau akis padraskyti arba visai darbų nesiimti. Šešėlis - tas drąsusis vaikas, kuris gali gyventi taip, kaip nori - be jokių taisyklių ir suvaržymų. Savotiškoje Piterio Peno Niekados šalyje...
- Grįžti su tavimi namo? Niekada per šimtą tūkstančių amžinybių! Nenoriu eiti į mokyklą ir murksoti ten ant grindų, kol tu mokaisi dalybos! Nenoriu plauti puodelių šešėlių, kol tavo pirštai raukšlėjasi nuo muilino vandens! Čia aš galiu būti karaliene, kelti vakarėlius kada panorėjusi, kiekvieną dieną valgyti moliūgų pyragėlius ir šokti ant grybų kepurių, arkliažmogiams dainuojat ir būgnijant kiaurą naktį! Ne, dėkui, negrįšiu!
Na, o suaugusieji ras... Iš esmės tą patį, tik gal darbai sunkesni ir norai didesni. :)

Ko aš pati norėčiau? Atostogų. Gerų, ilgų atostogų. Pailsėti nuo to, nuo ko reikia pailsėti.

Jei pirmoji dalis man buvo labiau panašesnė į "Mažąjį Princą", tai ši dalis man priminė "Alisą Stebuklų šalyje". Arbatėlės, karalienės, dodo...

Čia vėl daugybė rašytojos sukurtų personažų, gyvių, būtybių. Labai daug veiksmo. 

Matau vieną minusą, kurį jau buvau pastebėjusi ir pirmoje dalyje. Visko per daug: personažai virsta vienas per kitą, įvykis veja įvykį. Galvoje paskui viskas taip mirga. Labiau išgrynintas siužetas, manau, būtų tik į naudą.

Mano įvertinimas: 4/5

Leidykla: "Tyto alba"    
Leidimo metai: 2016
Puslapių: 347
Originalo metai: 2012
Originalo pavadinimas: "The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Selma Lagerlöf "Portugalijos karalius"

Selmos Lagerlöf romanas "Portugalijos karalius" buvo pirmas bandymas klausytis audioknygos. Aš sunkiai priimu garsinę informaciją: nesiklausau radijo, nelabai linkusi ir į muziką. Audioknygas vis atidėliojau, bet turiu pripažinti, kad tai puikus būdas multitaskinimui - "skaityti" dirbant dar ką nors.