Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Richard Brautigan "Arbūzų cukruje", arba Nenulaužtas kodas

Richardo Brautigano "Arbūzų cukruje" - tai viena iš tų keistų knygų, kurias reikia nulaužti kaip užšifruotą kodą arba būti apsinešusiam, kai skaitai. Dažnai tokiose knygose būna įdėtos kritikų apžvalgos, kurias verta perskaityti. Jei nesupratai pats apie ką kūrinys, bent jau paskaitai, ką iškapstė kritikai.

Nieko nesupratau iš šios knygos, ji taip ir liko per vidurį - nei patiko, nei nepatiko.

R. Brautigan - keistuolis amerikiečių rašytojas, hipis. O knygos siužetas neatpasakojamas. Bendruomenė, gyvenanti kažkur - kažkokiame idMYRYJE. Kažkokioje teritorijoje, pakibusioje tarp sąmonės ir pasąmonės. Antirealybė. Nesupratau, nei kas tas idMYRIS, nei įNIRTIS, nei kas tie Užmiršti Reikalai, nei kam tos keistos daržovių skulptūros, nei kas tas arbūzų cukrus, iš kurio pagaminta viskas: nuo suknelės iki lubų sijų...
Palikau Fredą prižiūrėti presą - konvejeriu pamažu slinko didelės auksaspalvės arbūzų cukraus lentos. Arbūzų Reikalai burbuliavo ir garavo, saldūs ir mieli, pilkos saulės šildomi.
Ir nors man buvo labiau panašu į hipių bendruomenę, skęstančią LSD sukeltų haliucinacijų spalvose, vertėjo baigiamasis straipsnis sako, kad tai - gamtos mylėtojų bendruomenės sankirta su priešingą gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis. Hmmm... 

Keista, bet šis nesuprantamas tekstas neerzino ir dar perskaityčiau to paties rašytojo "Upėtakių žvejybą Amerikoje" ar dar ką panašaus. Juolab kad ir "Arbūzų cukruje" buvo neilga knyga, skaitėsi greitai bei tekste buvo kažkokio lengvumo.

 Mano vertinimas: 3/5 

Leidykla: "Kitos knygos"
Leidimo metai: 2005
Originalo metai: 1968
Originalo pavadinimas: "In Watermelon Sugar"
Puslapių: 160
Knyga: iš skaityklės
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

  1. vos pagalvoju apie šią knygą tai kone nusikratau - va kaip ji man nepatiko... visiškas briedas :-/ :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. o as perskaicius kelis pirmuosius puslapius, atidejau i sali..

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...