Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Knygų iššūkis

Spyriojausi, spyriojausi ir nebeiškenčiau. Kiek Knygų iššūkis jau metų vyksta? Dvejus? trejus? Nedalyvavau dėl įvairių priežasčių, o šiemet nebeištvėriau. Nes mano knygų spinta atrodo štai taip:




Maždaug - "Surask Joną!", ar ne?..

Vargšė sovietinė sekcija dirba ne pagal paskirtį jau kelintus metus - vis dar gyvename naujakurių režimu, nes visada atsiranda svarbesnių išlaidų nei knygų spinta. Ir tai viena iš šių metų svajonių - nusipirkti naują knygų lentyną. Ir dar viena - gal jau laikas pradėti kataloguoti knygas? Nes pastebėjau, kad jos dauginasi... Atsiranda po porą tų pačių knygų egzempliorių. Tai - arba sklerozės, arba perkrautų lentynų požymis. Nes kas ten, gilumoje, težino tik knygų spintų dievai...

Paskutinis atvejis - reikėjo pabaigti tam tikrą darbą ir pasitikrinti citatą iš Vergilijaus "Eneidos". Ieškojau visais įmanomais keliais: skambinau tėvams, klausinėjau forumuose, ieškojau internete, planavau eiti į biblioteką. O pasirodo, "Eneida", anonimišku PLB viršeliu, guli mano lentynose...

Knygų iššūkis turėtų man padėti - paprasčiausiai - sumažinti knygų kiekį. Nes daugelį knygų perskaičiusi aš arba išsimainau, arba parduodu, arba atiduodu. Nors kas kartą sau duodu pažadus skaityti ir mažinti savo knygas, bet jų kažkodėl nemažėja. Na, žinoma, sau duoti pažadai, sakykime, nėra tikri pažadai... O viešai duotas pažadas įpareigoja.

Dar vienas dalykas - noriu pažiūrėti, ar tikrai sunku perskaityti 12 susiplanuotų knygų per metus? Nes panašu, kad daugelis Knygų iššūkio visgi nebaigia. Suprantu, kad kitos knygos vilioja, ir labai smarkiai. Manęs pačios laukia krūvelė iš bibliotekos, leidyklų dovanos, pasiskolintos knygos. Knygų spinta kas kartą primena apie save ją atidarius ir nubyrėjus porai nestabiliai padėtų knygų. O kur dar e-knygos. Taip pat vilioja ir įvairios leidyklų naujienos.

O prie viso to dabar dar prisideda ir Knygų iššūkio sąrašas:

1. Jack London "Žvaigždžių klajūnas"
2. Saulius Tomas Kondrotas "Žalčio žvilgsnis"
3. Cees Nooteboom "Ritualai"
4. Henry David Thoreau "Voldenas, arba Gyvenimas miške"
5. William Warton "Paukštukas"
6. Arundhati Roy "Mažmožių Dievas"
7. John Irving "Pasaulis pagal Garpą"
8. Marguerite Duras "Jūrininkas iš Gibraltaro"
9. Luke Rhinehart "Kauliukų žmogus"
10. George Orwell "Katalonijai pagerbti"
11. Haruki Murakami "Kafka pakrantėje"
12. Jostein Gaarder "Cirko direktoriaus duktė"

Alternatyvios knygos:
1. Markus Orths "Katalina"
2. Ha Jin "Laukimas".

Neieškokit šiame sąraše jokių paslėptų prasmių ar nuoseklumo - jų nėra. Visos knygos iš mano lentynų, daugiausia užgriebtos iš gilumos - krūvelė susidėjo labai greitai ir chaotiškai. Į sąrašą papuolė ir mano mylimų rašytojų (Irving, Murakami, Orwell, Orths), ir ne tokių mylimų (Duras, Gaarder). 

Sėkmės man ir visiems kitiems Knygų iššūkio dalyviams. 


Komentarai

  1. Šaunus sąrašiukas! Linkiu užsispyrimo ir laiko jam visam įveikti ;]

    AtsakytiPanaikinti
  2. Balandžio praėjo tik trylika dienų, o tu jau spėjai perskaityti 4 knygas. Wow. Tikrai knygoholikė. :D Kokiu greičiu skaitai, kiek laiko per dieną (maždaug) skaitai? O mano svajonė būtų turėt visas knygas, kurias esu perskaičiusi. Ir visada turėti kažkurią iš tų, kurias noriu pasakityt, kad kai nėra ką veikt turėčiau užsiėmimą. Gaila, visos knygos iš bibliotekos, taip kad nelabai įmanoma.. O dėl tų susiplanuotų knygų, tai manau tikrai perskaitysi :) Sekmės! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pati pastebėjau, kad man šiuo metu knyginis "zapojus"... per dieną skaitau nelabai daug, gal pusvalandį, valandą, kartais būna dienų, kai išvis neskaitau, bet aš skaitau greitai, tad daug ir perskaitau. dėkui už palinkėjimus

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...