Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Jeffrey Eugenides "Midlseksas", arba Mano didelis storas graikiškas epas

Kadaise žavėjausi Jeffrio Eugenides parašytomis "Jaunosiomis savižudėmis", bet, palyginus su "Midlseksu", "Savižudės" - visiški niekai. Tikrai ne veltui rašytojui už šią knygą - pritrenkiamą istoriją - buvo paskirta Pulicerio premija.

Tirštas ir sodrus graikų šeimos epas. Visko čia daug: graikai protėviai, šeimos istorija, kariniai perversmai, nuodėmės, šeimos paslaptys, nuotykiai, emigracija, naujakurių gyvenimas Amerikoje...

Romano centre - Kelas/Kaliopė. Tai ir pasakotojas, ir romano ašis. Šis romanas nagrinėja tarpinės lyties problemas. Kaliopė gimė mergaite, ar bent taip manė jos šeima ir apysenis gydytojas, nepamatęs problemos iš karto. Augusi kaip mergaitė, brendimo metu pagrindinė veikėja suvokia esanti ne tokia, kaip visi. 
Tiktai Kaliopė antroje eilėje - be poslinkių, kažkaip sustojusi savo suole, tad ji vienintelė iš tikrųjų mato, kokios aplinkui ją dedasi metamorfozės. Spręsdama uždavinius junta, kad ant grindų šalia jos suolo Trišijos Lamb rankinukas, kad jame tamponas, kurį netyčia tąryt pastebėjo - beje, o kaip šis naudojamas? - ir ko galėtų paklausti? Vis dar daili Kaliopė netrukus pasijunta esanti žemiausia klasėje. Ji numeta ant grindų trintuką. Nė vienas berniukas nepuola jo pakelti. Skirstant vaidmenis kalėdiniam spektakliui, ji numatoma vaidinti ne Mariją, kaip praeitais metais, bet elfę... Betgi vis dar tebėra vilties, ar ne?.. Nes mokykliniai suolai skrieja diena po dienos; išsirikiavę savo eskadrile, mokiniai sukioja viražus ir švilpia laiku, tad Kali vieną dieną pakelia akis nuo rašalu išmarginto popieriaus ir išvysta, kad jau pavasaris, gėlės krauna pumpurus, žydi forzitija, ima žaliuoti guobos; pertrauku metu mergaitės ir berniukai laikosi už rankų, kartais už medžių bučiuojasi, ir Kaliopė jaučiasi apdumta, prigauta. "Ar prisimeni mane? - sako ji gamtai. - Aš laukiu. Aš vis dar ten pat."
Ir jau knygos pabaigoje mes girdime Kelą, vyriškį, pasakojantį savo istoriją. Ta transformacija skaudi ir žiauri, tračiau neišvengiama. Kas kaltas? Genų mutacija, tikriausiai. 

Ir visa ši istorija - savotiškos kaltų paieškos. O gal net savotiškas atleidimas tiems, kurie už tai atsakingi.

Romanas ne tik apie Kaliopę, bet apie visą plačią ir triukšmingą graikišką giminę ir jos istoriją - nuo pradžių, kiek įmanoma atsiminti, iki pabaigos - Kaliopės virsmo Kelu.

Nuostabiai parašyta. Plačiai, išsamiai, įdomiai. Daugybė tikroviškų personažų, tokių tikroviškų, kad jie atrodo kaip gyvi, o gal iš tikrųjų ir buvo gyvi - visai tikėtina, kad jie turi realius prototipus. Tikrai nenustebčiau...

Įvertinimas: 5/5

Leidykla: "Jotema"   
Leidimo metai: 2006
Puslapių: 476
Originalo metai: 2002
Originalo pavadinimas ir kalba: "Middlesex" (anglų k.)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...