Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Markus Orths "Katalina", arba Leitenantas-vienuolė

Po kelių nuobodžių, painių, sunkių, neįdomių knygų skaityti puikią mėgiamo rašytojo knygą buvo vienas malonumas. Markuso Orthso "Katalina" 2006 metais pelnė geriausio Vokietijos istorinio romano titulą.

Romanas paremtas realios asmenybės - "leitenanto-vienuolės" - gyvenimu. Katalina de Erauso - 16-17 amžiuje gyvenusi moteris, pabėgusi iš vienuolyno ir visą savo brandų gyvenimą apsimetinėjusi vyru. Ji keliavo, studijavo, kariavo. Tai tuo laikmečiu buvo neįmanoma moteriai. O Katalina de Erauso panoro pati valdyti savo gyvenimą.
Tačiau, kai po kelių dienų Chuanas ir Katalina tapo gimdymo liudytojais - naujagimis buvo mergaitė, - ir kai Katalina paprašė išversti į ritualinę kalbą ("Tu būsi namų širdyje, niekur neisi, niekad netapsi keliautoju, būsi įkalinta ugnis, ugniakuro akmuo, čia tave įkurdina ir užkasa mūsų dievas), kai pamatė, kad į mergaitės lopšį dedamas audimo prietaisas (berniukui dėtų mažiuką kardą ir skydą), Katalina Chuanui pasakė, kad atėjęs laikas keliauti toliau.
Vien šykštus šios asmenybės apibūdinimas kelia smalsumą, o M. Orths apsiėmė parašyti apie ją visą knygą. Rašytojas šen bei ten surankiojo užuominas apie šią realią asmenybę ir sukūrė romaną. Ir jei kituose kūriniuose įprastas jo stilius kartais kiša jam koją ("Mokytojų kambarys",  "Kambarinė"), tai čia viskas tinka kuo puikiausiai.

Knyga - tarsi nenugludintas deimantas. Nuostabus ir šiurkštus tuo pačiu metu - kaip ir pati Katalina de Erauso, kaip ir tas laikmetis - 16 ir 17 amžių sankirta.

Velniškai įdomi nuostabios ir drąsios moters istorija. Patenkinamas ne tik skaitytojo nuotykių troškimas (Katalina keliauja iš Ispanijos į Vest Indiją, sudūžta jos laivas, ji patenka į kalėjimą, užsirašo į kariuomenę, kovoja dvikovose), tačiau rašytojas leidžia pasimėgauti ir gilesniais romano klodais.
Viskas netikra, mąstė Franciskas. Viskas tik suvaidinta. Ir ta nauja mintis virto įsitikinimu, kuris buvo ir paprastas, ir baisus: jir visi tokie, tie žmonės. <...> Kaip jis vaidina prieš žmones, taip ir jie vaidina.
Katalina bando surasti save - suvokti, kas ji tokia. Būti apsimetėliu nelengva - bet kada gali būti atpažintas. Tačiau sunkiausia Katalinai susivokti savyje: ką jai veikti, ko ieškoti, ką mylėti. O ir ta meilė romane - nenugludinta, neromantiška, visai neholivudiška, nepikantiška. Kaip ir visas romanas iki pat pabaigos - jokių nereikalingų puošmenų, tik kraštutinumai. Nelabai pasispardysi, pasirinkęs tokį savo kelią, kaip Katalina-Fransiskas: telieka eiti tuo keliu iki pabaigos.
Indėnai neturi žodžio "būtum"...
Leidykla: "Mintis"  
Leidimo metai: 2007
Puslapių: 296
Originalo metai: 2005
Originalo pavadinimas: "Catalina"

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...