Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Small Island / Maža sala (2009)

Per eilinį televizoriaus pultelio spaudinėjimo seansą netikėtai atradau filmą "Small Island" (2009 m.), BBC sukurtą produktą.




Filmas įtraukė ir supažindino su knyga, pagal kurią jis pastatytas. Susipažinkit: Andrea Levy "Small Island" (išleista 2004). Štai čia galima paskaityti knygos ištraukas angliškai. Pamačiusi filmą, panorau perskaityti ir knygą, teks pasiknisti internete, gal rasiu kokį PDF'ą. Ištraukos nenuvylė, kaip tik - sudomino. Beje, knyga yra laimėjusi porą literatūrinių premijų.

Komentaruose internete radau keletą atsiliepimų: "puiki knyga", "viena geriausių skaitytų knygų" ir t.t. Radau ir tokių su nacistine gaida, kurių autoriai apkaltino BBC ir knygos autorę propaguojant rasinį maišymąsi. Pagyrų komentaruose sulaukė ir filmas, tiesa kartais vadinamas nepakankamai įvertintu. 

Man patiko pati istorija. Trumpai tariant, siužetas yra apie II pasaulinį karą, jo metu susitinkančius britus ir jamaikiečius. Apie pokarinį, nuo karo atsigaunantį Londoną. Jamaikiečių ir britų žvilgsnis vieni į kitus, emigracija, rasizmas, britų požiūris į savo kolonijas. Istorija pateikiama per skirtingus žmones: jamaikietę Hortense, jamaikietį Gilbert'ą, britę Queenie. Jie visi turi savų paslapčių, kurios juos susieja. Daugiau nepasakosiu, nes čia ir svarbiausia toji paini, tam laikmečiui neįtikėtina istorija.

Filmas (tikiu, kad ir knygoje išlaikyta tokia pat nuotaika) nuoširdus ir spindintis humaniškumu. Nėra kažkokių spec. efektų, režisūrinių išsidirbinėjimų, filmas patraukia savo paprastumu, puikiai atspindėta atmosfera, kontrastais. Vaidyba nepritrenkianti, bet nuoširdi. Labai skirtingi, pagrįsti personažų charakteriai: kiekvienas su savo aiškiai išreikštais norais, svajonėmis, kurios dažnai susikerta su realybe.      

Taigi, bandysiu ieškoti, iš kur būtų galima parsisiųsti knygą el. formatu. Jei kas rasit, neslėpkit - pasidalinkit. 


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...

Kurt Vonnegut "Čempionų pusryčiai", arba Šizofrenijos požymiai...

Jei prieš tai aprašyta Kurto Vonneguto "Skerdykla" sulaukė vien pagyrų, tai "Čempionų pusryčiai" - visiškas nesusipratimas. Metai vos prasidėjo, o aš jau žinau, ką paskelbčiau Metų nusivylimu. Rašė, rašė, dėliojo lapelius su romano apmatais, pavargo, pasėdėjo, papaišė, vėl parašė, vėl pavargo, vėl papaišė...