Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Skaityklė


Štai ką gavau, prieš keletą dienų išpakavusi siuntinį.


Maniau, kad turiu šiokį tokį knygų fetišą (na, žinot, ką rašo daugelis knygininkų: susirangiau fotely, užsiplikiau arbačikės, pasiėmiau knygą...)

Bet galų gale pribrendau elektroninei skaityklei ir dabar (net bijau prisipažinti) skaityklę rankose laikyti bene maloniau nei knygą. Popierinių knygų iš namų ji tikrai neišstums, bet tikrai džiaugiuosi šiuo daikčiuku. 

"Sony PRS-T1" modelį užsisakiau iš e-Bay'aus. Su greituoju siuntimu iš JAV man skaityklė kainavo pigiau nei Lietuvoje. Ir atkeliavo greit - per nepilną savaitę. Skaityklėje galima peržiūrėti nuotraukas (jpg ir kitais failais), galima klausytis audioknygų, knygas galima skaityti PDF, TXT ir kitais failais, užsisakyti ir skaityti periodinę literatūrą, naršyti internete, yra 'handwriting' programa: galima pabraukti žodžius, pasižymėti pastraipas, piešti ir t.t. Skaitant knygą galima pakeisti šriftą, padidinti/pamažinti raides ir t.t.

Kas nepatiko? Per tamsus ekranas, esant geram apšvietimui, viskas gerai, bet prie prasto apšvietimo skaityti sunku. Taip pat matosi šiek tiek atšvaitų, jei šviesos šaltinis yra už nugaros, pvz., langas. Puslapiai vartosi lėtokai. Ypač nervina tas mirguliavimas sklaidant puslapius ar naršant po skaityklę (rodos, tai visų skaityklių su e-ink problema). 

Kas patiko? Pradėjau skaityti popierinę "Kaimo mergaičių trilogiją" (beveik 700 puslapių). Tai va, knyga sveria daugiau nei 700 gramų, mano "Sony" - tik 150... Kiek tokių trilogijų tilps į skaityklę dar nežiūrėjau - keli šimtai? Pora tūkstančių? Kiek vietos užima keli šimtai popierinių knygų? Tuos šimtus galima sukišti į skaityklę ir nešiotis rankinėje. 

Neseniai su Aš skaitau diskutavome, kur ir kada galima skaityti (eilėse, kelionėse ir t.t.), tai su skaitykle šis skaitymo darbas tampa lengvesnis. Tiesiogine prasme. Bet kokia knyga rankinėje užima daugiau vietos ir sveria daugiau nei skaityklė, na, nebent tai Undinės Radzevičiūtės "bukletukai", bet irgi abejoju... 

Malonu laikyti, nepavargsta ranka vartyti puslapius. Skaityklę patogu skaityti lovoj susiraičius po staline lempa ir prispaustai šuns ir katės, važiuojant mašinoje, mikriuke, autobuse... Ar kitose ne itin patogiose situacijose... 

Kodėl skaityklė iš mano namų neišstums popierinių knygų? Dėl tos pačios priežasties, dėl kurios žmonės eina pasižiūrėti rungtynių gyvai, nors gali pažiūrėti per televiziją ar tiesiog pasitikslinti rezultatus laikraštyje. Ir dar dėl to, kad popierinių neskaitytų knygų namie prisikaupė gana daug. Kad norisi surinkti savo vaikystės knygų kolekciją. Ir dar dėl to, kad malonu pasitrinti knygynuose ar bibliotekose. Ir dar, kad ne visada randi parsisiųsti tai, ko nori. 

Beje, dėl siuntimo... Jau pradėjau ieškoti, kur ir ką galima parsisiųsti nemokamai. Porą knygų siunčiausi per torentus, radau neblogų anglakalbių puslapių, rusiški puslapiai - tikras lobynas, o su lietuviškais kol kas bėda. Vieni puslapiai prašo prisiregistruoti, kiti - susimokėti, treti - paspausti reklamą ar dar kokį velnią. Bet jau atkapsčiau porą puslapiukų su lietuviškais tekstais ir pradėjau skaityti. 



Komentarai

  1. Aš irgi turiu skaitklę, tai pagrindinis minusas - knygų trūkumas lietuvių kalba. Pdf formatu jų gal ir yra, bet realiai ant skaityklių pdf'as tai lėvai skaitosi. Geriausia kai knyga fb2 ar panašiu formatu.
    "Per tamsus ekranas" čia turbūt dėl to, kad lietimui jautrus ekranas. Aš imiau paprastą kuris kiek šviesesnis.
    "Ypač nervina tas mirguliavimas" ką turi omeny? Tipo kai puslapius verti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. mirguliuoja, kai puslapius verti, kai nuotraukas sklaidai arba tiesiog pereini nuo vienos programos prie kitos (iš knygų skaitymo į 'handwriting'ą" ir pan.). kokiai dešimtąjai daliai sekundės pasirodo toks kaip puslapio negatyvas ir po to viskas atsistoja į savo vietas. bet galima priprasti.

    o kad trūksta knygų lietuvių kalba, jau pastebėjau. kad bent pirkti būtų, bet nieko gero nėra, o kainos beveik tokios pat kaip popierinių knygų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. čia ne visai problema tas mirguliavimas, visose skaityklėse taip yra, nes turi atsinaujint tas e-ink ekranas, kad neliktų praeito puslapio "pėdsakų" : ) pati turiu kindle, pas mane galima paretint tai, mirksės tuomet kas 5-6 psl, pažiūrėk, gal galima ir pas tave : ) o šiaip tai pritariu dėl to, kad labai liuks daiktas, ir dėl to, kad knygų lietuvių kalba trūksta, beeeeeet, manau, su laiku atsiras (kad ir šitas projektas tikrai turėtų plėstis http://knyguklubas.ekps.lt/). kaina tikrai nemaža kaip už failą, bet su laiku gal ir tai keisis : ) tikiuosi : )

      Panaikinti
  3. Kam reikia lietuvisku eknygu parasykite i eknygos.needs.you@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  4. As taip pat nuziurejau skaitykle e-bay, tik niekada nesu tokiu budu ka nors pirkes. Gal galetumet parasyti smulkiai kaip tai atlikti. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. na, tai nėra sudėtinga. pirma turit turėti "pay pal" sąskaitą. ją reikia atsidaryti paypal.com ir pririšti prie savo banko sąskaitos. nėra ko baimintis - čia vienas saugiausių būdų atsiskaityti internetu. pardavėjas nemato jokių duomenų apie pirkėją - tik jo el. pašto adresą.

    taip pat reikia užsiregistruoti e-bay puslapyje, būtinai nurodyti galiojanti el. adresą bei konkretų gyvenamos vietos adresą. na, ir pirkti. aš paprastai perku ne iš privatininkų, o iš įmonių. pas juos yra naujos, nenaudotos prekės, fiksuotos kainos, nėra aukcionų. tiesiog spaudžiu ant "buy out" mygtuko. automatiškai atsidaro mokėjimo puslapiai, taip pat automatiškai atsidaro "pay pal" puslapis, kur reikia suvesti prisijungimo duomenis. ir paspausti patvirtinimo mygtuką ("ok, "submit" ar "pay now", tiksliai nepamenu). suma nuskaičiuojama automatiškai. viskas.

    turi ateiti "e-bay" laiškas į jūsų el.paštą apie perkamą produktą. na, ir paskui atkeliauja į paštą pranešimas, kai pardavėjas išsiunčia prekę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai aciu uz issamu paaiskinima.Gero skaitymo

      Panaikinti
  6. Mano mėgstamiausi e.knygų šaltiniai: http://buk.ucoz.com/
    http://eknygos.com/

    D.

    AtsakytiPanaikinti
  7. O ka manote apie sia skaitykle? : http://www.tiptop.lt/preke/archos-70d-4gb-ereader-7-quot-800x480-anti-glare-surface-screen-support-pdf-epub-including-adobe-drm-pdf-and-epub-protected-ebooks-txt-fb2-sd-card-slot-up-to-16gb-multimedia-player

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš šiuo metu renkuosi skaityklę, skaitinėju įvairius komentarus ir iškilo vienas klausimas, o kaip su puslapių žymėjimais? Knygose gali įsidėti kiek tik nori skirtukų, kur pradėjai, kur pabaigei, kur radai mintį gerą, o kaip el.skaityklėje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. irgi galima. bent jau mano skaityklėje: ir pasižymėti reikiamą puslapį, ir apibraukti reikiamą ištrauką ar citatą "rašikliu", nes ekranas jautrus lietimui, prirašyti reikiamas pastabas prie pažymėtos ištraukos. po to visi užrašai lieka atskirame skyriuje.

      o dėl skirtuko: skaityklė atsimena, kurioje vietoje baigei skaityti. net jei po to peržiūrėjai dar kelias knygas.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...