Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

"Auksinė Donaldo kolekcija"

Rugsėjį skaitau mažai - dvi savaites visai nieko neskaičiau. Išskyrus šią - "Auksinę Donaldo kolekciją". Jei kas juokiatės, atsakau: visai nejuokauju, esu komiksų mylėtoja su aukštuoju humanitariniu išsilavinimu.

1993 metais Lietuvoje pasirodė pirmieji komiksai su Walt'o Disney'aus personažais. Ir nuo to laiko esu ištikima jų skaitytoja. Tada šie komiksai vadinosi "Mickey Mouse", vėliau buvo pervadinti į "Donaldas ir kiti". Iki šiol prenumeruoju šį žurnalą, perku visas kolekcines knygas ir t.t. Patikslinsiu: vaikų neturiu, perku sau. Komiksus skaitau, prie jų esančius žaislus atiduodu jaunesniems. Mat iš žaislų išaugau, o iš komiksų - ne.

Pirkau "Dragon Ball", kol jų leidybos nenumarino leidybos teises turėjusi "Alma littera". Kurį laiką pirkau ir "Naruto", kitus komiksus. T.y. atkreipiau dėmesį į daugumą ryškesnių pasirodžių Lietuvoje komiksų. Jų leidžiama ir daugiau, bet kai kurie, pvz., "Ratai" ar "Žmogus-voras", yra skirti jauniesiems skaitytojams ir man yra gerokai per vaikiški.

Gaila, kad Lietuvoje nėra komiksų kultūros, komiksai laikomi vaikiškais žaidimais ir menkaverte literatūra, ir mes netenkame progos susipažinti su daug gerų bei visai nevaikiškų komiksų. Tik kartas nuo karto iškyla iš leidybos srauto koks nors netikėtumas, kaip  "Persepolis".

Na, o "Auksinė Donaldo kolekcija" sukėlė nostalgiją. Nors knygoje sudėtus komiksus buvau skaičiusi prieš beveik (jėzusmarija!) dvidešimt metų, atsiminiau visus kuo puikiausiai. Kokybiškas leidimas: didelis formatas, kieti viršeliai, puikus maketavimas, gera idėja pridėti originalius 1993 metų žurnalų viršelius. Vienas minusas - kandžiojasi kaina.

 Mano vertinimas: 5-/5 

Leidykla: "Egmont Lietuva"
Leidimo metai: 2011
Originalo metai: 1993
Puslapių: 370
Knygą: pirkau "Iki"
Kainavo: 39 Lt

Komentarai

  1. O "Nuodėmių miestą" (Sin City) skaitei? Nes mačiau, kad jis irgi komikso tipo. O šitą knygą ir aš "čiupinėjau", man ji labai įdomi pasirodė :) Kai brolis išmoko skaityt ir truputį protauti, mama pirkdavo jam Donaldą. Aišku, skaitydavau ir aš :) Truputį įdomiau už tuos nuvalkiotus straipsnius Cosmopolitane ar kituose žurnaluose :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip tik prieš savaitę šią varčiau, tai nostalgija irgi užplūdo. Eh, kad bent kaina būtų mažesnė... Tikiuosi, kada pakliūs ji man į rankas. Mylimiausi vaikystės komiksai, kuriuos mielai skaityčiau ir dabar :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...