Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

George Orwell "Lapok, aspidistra", arba Ko vertos menininko kančios?

Po truputį atrandu kitokį George Orwellą. Ilgą laiką jis buvo dar mokykloje skaityto "Gyvulių ūkio" autorius, ir viskas... "Gyvulių ūkis" taip pat puiki knyga, bet pernai atradau Orwellą iš naujo - su autobiografine knyga "Dienos Paryžiuje ir Londone". Ir štai neseniai knygyne užmačiau šį naują, pernai išleistą romaną "Lapok, aspidistra". Apžiūrėjau ir padėjau, bet po to nesusilaikiau ir parsisiunčiau internetu.

Šis romanas turi daug panašumų su paminėtomis "Dienomis Paryžiuje ir Londone". Ta pati bado, skurdo, pigių nuomojamų kambarių, landynių atmosfera.

Šiame romane pagrindinis veikėjas, rašytojas Gordonas sąmoningai atsisakė pinigų ir, anot jo, "normalaus", bet dusinančio ir nuobodaus gyvenimo. Atsisakė neblogai apmokamo darbo, pinigų, nuomojasi beviltiškai prastus kambarius, dirba niekingą darbą, kenčia skurdą, vaikšto apdriskęs, nes geresnieji rūbai užstatyti lombarde. Tipiškas menininkas, maištaujantis prieš pasaulį.

R. Č. nuotr.
Gordono literatūrinės perspektyvos atrodė kur kas šviesesnės negu prieš šešerius metus. Tačiau anaiptol ne noras "rašyti" buvo tikrasis jo motyvas. Ištrūkti iš pinigų pasaulio - štai ko jis troško. Ateitį jis miglotai įsivaizdavo kaip kažkokį atsiskyrėlišką, bepinigį egzistavimą. Jam atrodė, kad tas, kas nuoširdžiai niekina pinigus, kažkaip vis dėlto išgyvena - lyg padangių sparnuočiai. Jis buvo užmiršęs, kad padangių sparnuočiams nereikia mokėti nuomos. Palėpėje alkanaujantis poetas - bet alkanaujantis oriai, neskausmingai - tokį jis matė save.
Romanas gvildena tradicinį požiūrį į menininką: ar tik alkanas menininkas gali kurti? Sotūs ir laimingi iš tiesų rašo mažai. Reikia, kad kas nors kutentų sielą ir smegenis: badas, perversmai, revoliucijos, katastrofos. Ir šio romano veikėjas Gordonas renkasi kraštutinumus. Deja, dviejų gyvenimų jam suderinti nepavyksta. Rašymo mūza jį lanko tik tada, kai jis gyvena landynėse, gyvena pusbadžiu, dirba mažai apmokamus darbus... Tapęs vidutinio visuomenės sluoksnio vidutinioku, ėmęsis gerai apmokamo darbo, sukūręs šeimą, jis įžengia į tokį gyvenimą, kur kūrybai vietos nėra.

To vidutiniokų gyvenimo Gordonas nekenčia. Rašytojas puikiai parodė tą "lėlių namelių" visuomenę: nuobodūs, pilki žmogeliai rytais skuba į darbą, vakarais - namo. Visi mąsto apie paskolas, uždarbius, prekes išsimokėtinai. Viskas pagal tam tikrą ritmą - voverės ratelyje ritmą. Nes... Taip daro visi. O eiti prieš srovę baisu.

Tą visuomenę Gordonui ir turbūt pačiam G. Orwellui simbolizuoja aspidistra, kuri veši bemaž ant kiekvienos Londono palangės. Tas rašytojo pavaizduotas tuštybės pilnas pasaulis - praeito amžiaus pirmosios pusės Anglija - toks panašus į dabartinį. Tos pačios paskolos, darbai su menkais atlyginimais, bambėjimas ant viršininkų, mašinos, skalbyklės, lovos, puodai lizingu... Net ir savąją "aspidistrą" turime Lietuvoje - kas antrame daugiabučio lange galima įžiūrėti orchidėją, greičiausiai nusipirktą per išpardavimą kokiuose "Senukuose" ar "Ermitaže". O kas trečioje nekilnojamojo turto skelbimo nuotraukoje - įrėmintas papirusas, parsivežtas arba parvežtas giminaičių iš atostogų Egipte. Mes - voveraitės...

Bet, kita vertus, ir romano veikėjo maištas atrodo juokingas ir naivus. Galų gale jis ir pats suabejoja: prieš ką gi jis maištauja?

G. Orwellas puikiai atskleidė tą niūrią skurdo atmosferą. Jis rėmėsi savo patirtimi. Kaip jau minėjau, knyga labai panaši į "Dienas Paryžiuje ir Londone", kur rašytojas aprašo savo praeito amžiaus trečiojo dešimtmečio eksperimentą: juodus darbus, nakvynės namus, labdaros valgyklas.

Puiki, talentingo rašytojo kalba: sodri, ryški, vaizdinga.

Jei patiko "Dienos", ir šis romanas turėtų patikti. Ir atvirkščiai, jei perskaitėte "Aspidistrą" ir norite daugiau, skaitykite "Dienas". O manęs laukia dar viena G. Orwello knyga "Katalonijai pagerbti".

Mano įvertinimas: 5/5 

Leidykla: "Kitos knygos"
Leidimo metai: 2012
Originalo metai: 1936
Originalo pavadinimas: "Keep the Aspidistra Flying"
Puslapių: 278
Knyga: iš internetinio knygyno
Kainavo: apie 20 Lt

Komentarai

  1. Geras atsiliepimas :) Džiugu, kad patiko :) Sutinku, kad panaši į "Dienos Paryžiuje ir Londone", o "Katalonijai pagerbti" ir manęs laukia.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...