Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Milan Kundera "Nepakelima būties lengvybė", arba Žmogiškųjų kančių studija

Milano Kunderos romanas "Nepakeliama būties lengvybė" yra iš tų, kur kiekviename puslapyje gali žymėtis citatas. Ir romanas dar kartą patvirtino, kad Čekijoje turbūt vanduo kažkoks kitoks, nes čekai rašo puikiai, ir dar nenusivyliau nė viena čekų rašytojo knyga.

Skaityti "Nepakeliamą būties lengvybę" nėra lengva. Nuolat lydi talentingai aprašytas sunkumas, niūrumas, tamsumas. Tai - žmogiškos dramos viršūnė. Prieskonių įdeda laikmetis: 1968 metai Čekijoje, kai šalį užėmė rusai. Tad žmogiškos dramos dar pasūdytos politiniais prieskoniais.

Siužetas labai paprastas: Tomas ir Tereza bei jų gyvenimas kartu, išsiskyrimai ir susitaikymai, neištikimybės, meilės trikampiai, bandymas gyventi kartu. 
Ar geriau būtų gyventi su Tereza, ar pasilikti vienam? 
Neįmanoma patikrinti, kuris sprendimas geresnis, nes nėra su kuo lyginti. Žmogus, viską išgyvena pirmą kartą ir be jokio pasiruošimo. Tarsi aktorius vaidintų scenoje be repeticijų. Bet ko gi vertas toksai gyvenimas, jei jau pirmas bandymas gyventi ir yra tikrasis  gyvenimas? Todėl gyvenimas visada panašus į škicą. Bet net ir škicas nėra tikslus žodis, nes škicas visada yra kažkieno apmatai, ruoša paveikslui, tuo tarpu škicas, kuris yra mūsų gyvenimas, nėra ruoša, tai apmatai be paveikslo.
Visus knygos veikėjus, Tomą, Terezą, Sabriną, Francą, lydi kažkoks metafizinis skausmas: ne tik aprašomoje dabartyje, bet nuo pat vaikystės, apie kurią papasakoja rašytojas. Kartais jis kreipiasi tiesiai į skaitytoją, lyg primindamas, kad tai nėra pasakojamojo stiliaus romanas, jog tai - žmogiškųjų kančių studija.

Ir net jei randi keletą minusų, juos nustelbia visa kita: rašytojo protas ir įžvalgos, talentas rašyti ir pasakoti. Ir skaityti kartais tikrai nėra malonu, kartais skaudu ar šiurpu, kartais surandi kai ką, dėl ko rašytojui nepritari, bet užvertęs suvoki, kad tai viena geriausių skaitytų knygų.

 Mano vertinimas: 5/5 

Leidykla: "Amžius"
Leidimo metai: 1993
Originalo metai: 1984
Originalo pavadinimas: "Nesnesitelna lehkost byti"
Puslapių: 189
Knyga: iš knygyno
Kainavo: 4 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...