Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Alberto Angela "Viena diena senovės Romoje"

Alberto Angelos istorinės knygos buvo mano must read sąraše. Didelį įspūdį paliko "Romos imperija. Kelionė paskui monetą", ir dabar perskaityta "Viena diena senovės Romoje" taip pat nenuvylė.

Istorikas ir mokslo populiarinimo laidų vedėjas A. Angela šioje knygoje dėsto senovės Romos piliečių gyvenimo aspektus. Ši knyga tarsi vieną dieną apimantis romanas apie unikalų ir įspūdingą Romos miestą. Autorius apžvelgia įvairiausias Romos gyventojų sritis: nuo virtuvių, tualetų ir vonių iki teismų, senato posėdžių ir žaidynių.

R. Č. nuotr.
Senato durys atdaros, netrukus salėje prasidės debatai. Žvilgtelime į vidų. Puikios grindys su elegantiškomis iš visos imperijos atvežto prabangaus marmuro inkrustacijomis. Čia - tiesiog pažodžiui - vaikštai po imperiją. Senatas yra labai gilus, jo šonuose - platūs laiptai, ant kurių daugeliu eilių sustatyti senatorių suolai. Jie iš medžio, gražiai drožinėti. Tai, ką matome, yra kažkas tarp schola cantorum ir karaliaus primėmimų salės... Aplinkui ant sienų didelės marmurinės plokštės, apšviečiančios visą patalpą. Kas žino, kiek iškilmingų kalbų čia buvo pasakyta, visų neįmanoma atsiminti. Čia, šiuose keliuose kvadratiniuose metruose, buvo priimta daugelis sprendimų, dabar aptariamų mūsų istorinėse knygose... Nedaugelis vietų planetoj egalėjo taip paveikti žmonijos istoriją.

Kaip ir anksčiau skaitytoje to paties rašytojo knygoje, čia taip pat stebina gyvumas ir originalus istorijos pateikimas. Gyva, nenuobodi istorija, "atgaivinti" senovės miesto žmonės, kurių vardai ir istorijos pasiskolinti nuo jų antkapių, archeologinių iškasenų ar senovinių dokumentų. Rašytojas apibūdina senovės žmonių gyvenimą, didelio miesto ritmą, griauna kino kūrėjų sukurtus ir eksploatuojamus mitus, pateikia įdomių faktų.

Jei lyginčiau abi šio rašytojo knygas, daugiau įspūdžių paliko "Kelionė paskui monetą": ji išsamesnė, platesnė, gyvesnė. Tačiau ir "Viena diena senovės Romoje" tikrai puikus skaitinys, įrodantis, kad mokslas gali būti nenuobodus.

 Mano vertinimas: 5/5 

Leidykla: "Tyto alba"
Leidimo metai: 2012
Originalo metai: 2007
Originalo pavadinimas: "Una giornata nell'antica Roma"
Puslapių: 381
Knyga: pasiskolinta
Kainavo: 0 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...