Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Joseph Kessel "Javos rožė", arba Aistrų sprogimas

Gal Jospeho Kesselio romanas "Javos rožė" ir nėra šedevras, tačiau pats rašytojas sudomino, ir bandysiu ieškoti kitų jo kūrinių.

"Javos rožė" - romanas apie egzotiškus kraštus. Apie jauną vakarietį karį ir rytiečių moterį. Romanas net ne apie meilę, o apie aistros protrūkį - tiesiog kažkoks nevaldomų jausmų ir aistrų sprogimas.
Koks nesuprantamas dabar atrodė noras, kurį buvau pareiškęs išvykdamas iš Kobės - kuo greičiau atvykti į Šanchajų. Dabar tariau sau, kad valandos suskaičiuotos, kad, jeigu noriu, jog Floransa priklausytų man, negaliu gaišti nė akimirkos, nes išaušus rytui mūsų laivas išmes inkarą didžiuliame mieste, ir mes atsidursime skruzdėlyne, kur mūsų keliai galbūt niekada nebesusikirs. Jutau, kaip tirpsta akimirkos, kaip nyksta viena po kitos - bergždžiai, bejėgiškai.
Tiek dėl siužeto, tiek dėl stiliaus atrodo, kad visi veikėjai vaikšto peilio ašmenimis. Ir istorija visai neromantiška. Atvirkščiai - vyriška, šiurkšti, tiesmuka, skubota.

Trūko moralo - bet kokio, tiesioginio ar paslėpto. Visa istorija atrodo tarsi išplėšta iš konteksto - iš herojaus gyvenimo. Tiesiog taip buvo, ir viskas. O kaip ji paveikė pagrindinį veikėją, neaišku.

Rašytojas mane sudomino, sudomino jo stilius, mokėjimas pasirinkti egoztiškas temas. Manau, kad atradau rašytoją, kuriuo verta pasidomėti giliau.

Mano įvertinimas: 3+/5 

Leidykla: "Žara"
Leidimo metai: 2005
Originalo metai: 1963
Puslapių: 198
Knyga: iš knygų mugės
Kainavo: 5 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Kurt Vonnegut "Čempionų pusryčiai", arba Šizofrenijos požymiai...

Jei prieš tai aprašyta Kurto Vonneguto "Skerdykla" sulaukė vien pagyrų, tai "Čempionų pusryčiai" - visiškas nesusipratimas. Metai vos prasidėjo, o aš jau žinau, ką paskelbčiau Metų nusivylimu. Rašė, rašė, dėliojo lapelius su romano apmatais, pavargo, pasėdėjo, papaišė, vėl parašė, vėl pavargo, vėl papaišė...