Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Romain Gary "Aušros pažadas", arba Sekinanti motinos meilė

Romain Gary buvo tas rašytojas, apie kurį girdėta tiek daug gerų dalykų ir kurio vis nepavykdavo paskaityti, nors namie guli net kelios jo knygos. Pagaliau - romanas "Aušros pažadas" perskaitytas ir papuls į geriausių šių metų knygų sąrašą.

Žinau, liepiama niekada nemaišyti knygos autoriaus ir pasakotojo. Tačiau yra knygų, kur tai neįmanoma. R. Gary - pusiau žydas, prekybininko ir aktorės sūnus, gyvenęs tuomet dar lenkiškame Vilniuje, papuolęs į motinos numylėtąją Pranzūciją, kovojęs II pasauliniame kare, gyvenęs JAV, Kalifornijoje. Visa ši unikali kelionė ir atsispindi šioje knygoje.

Autobiografinis romanas apie save ir beprotišką, begalinę ir sekinančią motinos meilę. Toji meilė jį suformavo kaip asmenybę, bet toji meilė jį ir pražudė - R. Gary nusišovė 1980-aisiais Paryžiuje.
Buvau pasiryžęs įvykdyti viską, ko motina iš manęs laukė, ir pernelyg ją mylėjau, kad pastebėčiau, kas jos svajonėse naivu ir perdėta. Dar sunkiau suvokti, kad tai fantazijos, nes nuo vaikystės liūliuojamas būsimosios didybės pažadų ir pasakojimų, kartais juose pasiklysdavau ir jau nebegalėdavau atskirti, kur jos svajonė, o kur aš.
Puikus stilius, puikus pasakojimas. Net nesinori savo žodžiais gadinti geros knygos.

Mano įvertinimas: 5/5 

Leidykla: "Lietuvos rytas"
Leidimo metai: 2007
Originalo metai: 1960
Puslapių: 286
Knyga: iš antrų rankų
Kainavo: 8 Lt

Komentarai

  1. Dabar kaip tik pati ją skaitau. Tikrai puiki knyga :) Daugiau neturiu jai komentarų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai labai gera knyga. Labai vertinu ir mėgstu R. Gary kūrybą. Kai skaičiau "Aušros pažadą", truputį erzino vertimo spragos, nes skaičiau Lietuvos ryto išleistą knygą. Kiek žinau vertėja vėliau pakoregavo tekstą kitam leidimui. Iš visų kol kas skaitytų R. Gary knygų labiausiai patiko "Gyvenimas dar prieš akis" ir "Moters šviesa".

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...