Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Mark Solonin "Mozgoimenije. Suklastota Didžiojo karo istorija", arba Smegenkrušyba

Turbūt nereikia net pasakoti, kad propagandos mašina sukasi, o dokumentai ir istoriniai faktai daugiau ar mažiau klastojami visur: nuo Amerikos iki Sovietų Sąjungos/Rusijos. Pastarojoje ir dabar propaganda veikia neįtikėtinais mastais, tik šiais laikais tiesą atkapstyti darosi vis lengviau ir lengviau. Na, pavyzdžiui, kaip patys Rusijos blogeriai išjuokė valstybinės televizijos parodytą reportažą apie Malaizijos lėktuvą numušusią raketą. Didžioji tamsuma Sovietų Sąjungos laikuose - tada užkastą tiesą bando atkapstyti Markas Soloninas.

M. Soloninas - karo istorikas, rimtų knygų rašytojas, o šią - "Mozgoimenije. Suklastota Didžiojo karo istorija" - parašė laisvu stiliumi ir išleido tiems, kurie neturi pinigų ir laiko pirkti ir skaityti "tuos smulkiu šriftu išspausdintus 500-600 knygos" puslapius.
Taip liūdnai mąstant ir kilo idėja parašyti lengvą ir linksmą knygą, kuri padėtų skaitytojui susipažinti ir nusijuokus atsikratyti dažniausiai pasitaikančių ir labiausiai įsimintinų "smegenų plovimo" šalies istorijos klausimais pavyzdžių. O kartu sužinoti daug nauja apie mūsų nenuspėjamą istoriją.
Tai M. Soloninas ir aiškina žymiausius faktus ir istorinius nesusipratimus. Paprastai ir suprantamai. Keisčiausia, kad daugumą "masalo" visuomenė prarijo nemąstydama. 

Bent man pasirodė, kad faktai išdėlioti šiek tiek chaotiškai, tačiau knygos formatas neįpareigoja laikytis sausos chronologijos. Atvirkščiai, pats rašytojas įžangoje mini, kad jo knyga skirta šiuolaikiškam, visur skubančiam žmogui, kuris dažniausiai skaityti laiko turi važiuodamas metro ar autobuse. Ir skaityti ją galima ir nuo pradžios, ir nuo galo, ir atskiromis dalimis, paimtomis iš vidurio.

Šiek tiek nepatiko rašytojo tonas - gal net per daug laisvas ir neįpareigojantis, nors apie tai iš pat pradžių perspėja pats rašytojas.

M. Solonino knygų lietuviškai yra išleista ir daugiau - jas leidžia leidykla "Briedis".

Leidykla: "Briedis"     
Leidimo metai: 2011
Puslapių: 240
Originalo metai: 2008
Originalo pavadinimas: "Мозгоимение"


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Airisė Merdok "Jūra, jūra...", arba Žodžių jūra

Pagaliau baigiau!.. Pradėtas skaityti Airisės Merdok (Irisės Murdoch) romanas "Jūra, jūra..." pas mane gulėjo... pusmetį? Trejetą mėnesių tai tikrai. Nukamavo, migdė. Pusės puslapio užtekdavo, kad dėčiau galvą ant pagalvės. Ši knyga nesužavėjo ir negundo domėtis šia rašytoja plačiau, nes, pasak baigiamojo žodžio, visi jos romanai panašūs. Tai filosofinio romano žanras, su kuriuo, taip pat ir to paties žanro  Josteino Gaarderio  romanais, man nepavyksta susidraugauti.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...