Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Pasakojimas apie pasakojimą, arba K. Ostergren "Gangsteriai"

Ech, kaip nusivyliau Klasu Ostergrenu... Mane taip buvo sužavėję jo "Džentelmenai", ieškojau šios knygos tęsinio. Radau, perskaičiau, nusivyliau... 

"Gangsteriai" (bent jau aš taip tikėjausi) turėjo paaiškinti, kas nutiko pirmoje knygoje, nes veiksmas ten nutrūksta netikėtai. Deja, deja... Pirmos knygos įvykių nė kvapo, antroji - visiška nuobodybė. 

Pasakotojas pasakoja, kaip jam kažkas pasakoja apie kažką... Intriga sukuriama dirbtinai: į tekstą prikaišiojama užuominų, įtampa keliama, neva, na tuoj tuoj bus sprogimas. Bet... gaunasi šššnipštas.

"Džentelmenuose" buvo ryškūs charakteriai, įdomūs siužeto vingiai, daug veiksmo: moterys, šnipai, lobių paieškos. "Gangsteriuose" per vargus išspaudžiama istorija apie išsiskyrusią porelę... Kam tai įdomu?.. 

Apie pirmosios knygos pagrindinį herojų užsimenama tik pirmuosiuose puslapiuose ir paskutiniuosiuose penkiolikoje. Na, ir knygoje šmėkščioja (labai nuobodžiai ir nepatraukliai) jo buvusi mylimoji. O šiaip knyga - trys šimtai puslapių foninio triukšmo...
Galėjau pasakyti: ne, Mode, tu netrukdei mano kelyje. Tu esi kelias. Bet susilaikiau, nes ji nepakenčia tokių daugiau ar mažiau pretenzingų apibūdinimų. "Štai kaip! - būtų pasakiusi ji. - Tai dabar aš dar ir kažkokia suknista autostrada!" Galėjau girdėti tai jai neištarus. Jei ji būtų buvusi mano kelias, o aš jos, tai čia būtų vykęs didelis eismas. Takas iki altoriaus buvo nepraeinamas, užstotas kitų, tikrų ir sukurtų personažų, besistumdančių šalia mūsų.
- Argi mūsų kelyje stovėjo ne kiti? - paklausiau aš.
- Bet ne jie užkabino spyną.  
Verdiktas: neverta skaityti "Gangsterių", verčiau, perskaitę "Džentelmenus", susitaikykit su mintimi, kad broliai Morganai dingo ir niekad nebeatsiras. 

 Mano įvertinimas: 3-/5 

Leidykla: "Jotema"
Metai: 2010
Puslapių: 319
Knyga iš: bibliotekos
Kainavo: 0

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.