Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Margaret Atwood "Penelopiada", arba Kas vyko iš tikrųjų?

Kažkada buvo tokie laikai, kai vyrai turėdavo teisę kariauti dešimt metų, ir dar dešimtmetį švęsti, trankytis po viešnamius ir smukles ir negrįžti namo, o moterys privalėjo jų kantriai laukti namie. Graikų mito herojė Penelopė, laukusi su deivėmis ir sirenomis laiką leidžiančio Odisėjo, tapo ištikimybės simboliu. Iš kitos pusės į šį mitą bando pažvelgti Margaret Atwood savo knygoje "Penelopiada".

Ir gavosi istorija apie moterį, kurios likimas suplanuotas: kada gimti, kada mirti, kada išgyventi, kada ir su kuo tuoktis. Ji pati neturi teisės spręsti: už ją sprendžia tai tėvas, tai vyras, tai papročiai, tai dievai. Sunkus gyvenimas buvo senovės Graikijoje...

Tačiau gyvenimas - ne mitas. Galbūt Penelopės ir Odisėjo istorija turėjo realų pagrindą, tačiau toli gražu viskas buvo ne taip, kaip kalba liaudis ar hegzametru aprašė Homeras. M. Atwoos pabandė atskleisti, ką iš tikrųjų teko patirti Ištikimąja tituluojamai Penelopei.

Istoriją pasakoja pati Penelopė. Rašytoja ima pagrindines puikiai žinomo mito dalis ir jas perpasakoja savaip.

R. Č. nuotr.
Pačios įkapės beveik akimoju tapo legenda. Ta drobulė buvo pavadinta "Penelopės voratinkliu". Žmonės kalbėdavo, kad iš visų darbų šis paslaptingai liko neužbaigtas. Nevertinau žodžio "voratinklis". Jeigu įkapės buvo voratinklis, tai aš - voras. Tačiau nebandžiau gaudyti vyrų kaip musių - priešingai, vengiau pati būti įpainiota.
Tai vertinga šiuolaikinė literatūra: prasmingas žodis ir mintis. Knyga gavosi niūroka, sunkoka - moters, negalinčios pasirinkti, pasakojimas, gal šiek tiek dvelkiantis moterų teisėmis ar feminizmu. 

Tačiau man pritrūko gylio šitoje istorijoje. Ir apskritai, man didesnį įspūdį paliko Christos Wolf romanas "Medėja. Balsai" - čia taip pat iš kitos pusės bandoma pažvelgti į puikiai žinomą mitą.

Mano įvertinimas: 4/5 

Leidykla: "Alma littera"
Leidimo metai: 2008
Originalo metai: 2005
Originalo pavadinimas: "The Penelopiad"
Puslapių: 224
Knyga: iš internetinio knygyno
Kainavo: 18 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.