Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Jean-Daniel Baltassat "Rūmų dailininkas", arba Ką slepia portretas?

Nelabai vykęs viršelis po rėksminga raudona ir nederančia mėlyna spalva slepia gana neprastą knygą - Jeano Danielio Baltassato "Rūmų dailininką".

Romanas, šiek tiek panašus į Tracy Chevalier "Damą su vienaragiu", pasakoja apie realią asmenybę - olandų tapytoją Janą van Eiką ir 15 amžiaus Pilypo Gerojo dvarą. Rūmų dailininkui patikėta misija - nuvykti į Portugaliją, Lisaboną, apžiūrėti būsimąją Pilypo žmoną infantę Izabelę ir nutapyti jos portretą. Ne tik nutapyti - išsiaiškinti ir portrete atskleisti, ar trisdešimtmetį peržengusi, tačiau savo grožį išlaikiusi infantė dar skaisti ar jau nebe.

Kokia misija, tokia ir knyga - pilna viduramžiškų ištvirkavimų. Ir tarp jų iškylančia netipine to meto moterimi - infante Izabele.

Janas van Eikas "Pilypas Gerasis ir Isabelė iš Portugalijos"
- Monsinjoras Pilypas, Burgundijos hercogas, Flandrijos grafas, Olandijos, Zelandijos ir Brabanto regentas, Artua, Nivernė ir Franš Kotė senjoras nori pamatyti mano veidą manęs nepažinodamas. Būsiu įvertinta pagal jūsų kūrinį kaip kokia prekė. Kokia ta Portugalijos infantė? Baidyklė ar gražuolė? Kaip ji pakelia savo metus? Neprieštaraukite, metre Janai. Jūs tapote tai, kas paliepta, ir už darbą jums sumokama.
Siužetas gal ne ypatingai sklandus, tačiau tai atperka rašytojo stilius: iškalbingas, poetiškas. Įdomi ir aprašoma to laikmečio menininko dirbtuvių specifika, naujų medžiagų ir būdų ieškojimas, naujų technikų taikymas - visa tai atskleidžiama per vieną iš reikšmingiausių 15 amžiaus šiaurės Europos dailininkų - Janą van Eiką

Ir, žinoma, atsiskleidžia 15 amžiaus kasdienybė: dvaras, kelionės, medžioklė, meilės ryšiai, moters vieta visuomenėje. 

Mano įvertinimas: 4/5 

Leidykla: "Žara"
Leidimo metai: 2006
Originalo metai: 2004
Puslapių: 232
Knyga: iš knygų mugės
Kainavo: 5 Lt

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ana Frank "Dienoraštis", arba Holokausto simbolis

O, vargeli... Štai čia tas šedevras, dėl kurio alpsta pasaulis? Anos Frank "Dienoraštis" gula į mano labiausiai pervertintų knygų lentyną.

Interviu su Just. Marcinkevičiumi

Rašytojas Justinas Marcinkevičius ( biografas.lt  nuotr. ) Šiandien ne tik Lietuvos valstybės atkūrimo diena, bet ir pirmosios Justino Marcinkevičiaus mirties metinės. Kažkada seniai seniai (2006 metais, jei tiksliau), teko imti rašytojo interviu vienam uostamiesčio dienraščiui. Įvyko toks blic-pokalbis: rašytojas po sanatorijos Palangoje trumpam užsuko į Klaipėdą, pavargęs, ligotas, kažkas greitosiomis suorganizavo susitikimą, poetas sutiko trumpai pasikalbėti, nors ir nepasiruošęs (paprastai jis pasiruošdavo prieš susitikimą su žurnalistais, jis norėdavo iš anksto gauti klausimus, kuriuos jis apmąstydavo). Perspausdinu interviu.  "Pasigendu dvasingumo..." Pasitempęs, šiek tiek pavargęs nuo gyvenimo, o gal nuo titulų naštos, kalbantis lėtai, pasveriantis kiekvieną iš burnos išsprūstantį sakinį žodžio magas Justinas Marcinkevičius, rodos, garsus ir raides taupo dar neparašytoms knygoms.

Umberto Eco "Fuko švytuoklė", arba Skaitymo kančios

Pasiklydau Umberto Eco smegenų vingių labirintuose. Nespėju paskui jo žodžius ir mintį. Pasimečiau ir pražuvau. Po velnių tą "Fuko švytuoklę"...